Virherekrytoinnin yleisin syy?

Olemme yli kymmenen vuoden ajan tutkineet rekrytointien/henkilövalintojen onnistumista Suomessa ja huomanneet että yleisin syy virherekrytointeihin johtuu siitä, että henkilö on valittu persoonansa eikä taitojensa perusteella. Henkilön persoonalla (miten mukava henkilö on tmv) ei tehtävässä menestymisen kannalta ole useinkaan suurta merkitystä.

Sana ”persoona” juontuu latinan sanasta ”persona” ja tarkoittaa alun perin teatterimaskia, jolla esitetään tiettyä hahmoa tai peitetään näyttelijän oma identiteetti. Rekrytointitilanteissa voi rekrytoivan esimiehen arvio häiriintyä, jos hakija vakuuttaa iloisesti ja hymyillen olevansa tehtävään paras hakija. Rekrytoijan kannattaakin pitää ”jalat maassa” ja miettiä, mitkä voisivat olla ks. henkilön heikkoudet (joita hän ei varmastikaan itse tuo esille).

Hakijan todellisen työasenteen löytämiseksi kannattaa rekrytoijan muistaa yksi keino: Kysy hakijalta edellisten työtehtävien tarkat vastuut ja tavoitteet, sekä se miten hän niistä suoriutui. Kysy samat kysymykset hänen entiseltä esimieheltään referenssitarkastuksen yhteydessä. Jos vastaukset ovat tällöin hakijan luotettavuuden kannalta kunnossa ja mikäli hänen osaamisensa, tavoitteensa ja toiveensa osuvat vielä haettuun tehtävään, voi rekrytoinnissa edetä hänen kanssaan.

Lisätietoja:

Poolia Suomi Oy
Jose Majanen
toimitusjohtaja
+358 20 7290 831
jose.majanen@poolia.fi

Laadukasta rekrytointia vuodesta 1989 +358-20-7290830 info@poolia.fi