XXXX

Professori Liisa Keltikangas-Järvinen tyrmää työnhaussa käytettävät persoonallisuustestit. Persoonallisuus ei ennusta ihmisen käytöstä, vaan se, miten hän on toiminut aiemmassa työpaikassaan.

Tavallisin persoonallisuustesti pisteyttää ihmiset viidellä eri ulottuvuudella. Niin sanottuihin viiteen suureen piirteeseen kuuluvat avoimuus uusille kokemuksille, tunnollisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, myöntyvyys tai sovinnollisuus ja neuroottisuus. Kullakin ulottuvuudella saa matalia tai korkeita lukemia sen mukaan, miten vastaa testin kysymyksiin.”Persoonallisuustesteissä ei ole mitään vikaa. Ongelmia tulee siitä, miten niitä käytetään. Se ei vastaa nykytieteen käsitystä”, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Professorin mielestä persoonallisuustestejä ei pitäisi lainkaan käyttää valittaessa ihmisiä johtotehtäviin, koska ne ennustavat huonosti käyttäytymistä ja toimintastrategioita.”Persoonallisuus on vain yksi osa ihmisen laajaa kokonaisuutta. Persoonallisuuden ennustearvo ihmisen käytökselle on ihan marginaalinen. Se ennustaa vain muutamia prosentteja, parhaimmillaankin runsaan kymmenen prosenttia ihmisen käytöksestä. Siksi persoonallisuustesteillä ei ole paljon arvoa eikä niihin kannata tuhlata rahaa johtajavalinnoissa.” Lue lisää Helsingin Sanomista!

Mikäli haluat antaa teidän henkilöstöhakunne kokeneiden rekrytointikonsulttiemme hoidettavaksi, olemme mielellämme käytettävissänne! Lisätietoja palveluistamme saat soittamalla numeroon +358 20 7290 830. Voit myös lähettää tarjouspyynnön tai kyselyn tästä linkistä!

Laadukasta rekrytointia vuodesta 1989 +358-20-7290830 info@poolia.fi