24.04.2024

AI luo ja muokkaa rooleja – miten valmistaudut työpaikallasi?

Tekoäly ja digitalisaatio muovaavat tulevaisuuden työelämää, ja kyydissä pysyminen ei ole enää vaihtoehto – se on välttämättömyys. Miten työtehtävät muuttuvat? Mitkä uudet taidot ovat ratkaisevia? Ja ennen kaikkea, miten varaudut tekoälyajan haasteisiin? Tutkimme tässä blogissamme uusimpia trendejä, puramme tärkeimmät pointit AI:stä ja tarjoamme sinulle tarvittavat oivallukset pysyäksesi aallonharjalla.

Tunnista, mitä voit tehdä (ja mitä et voi)

Tekoälyssä haasteet voivat olla yhtä suuria kuin mahdollisuudet. Monet organisaatiot kamppailevat tekoälyn integroinnissa, kun puutteellinen tietämys ja ymmärrys estävät parhaan tavan hyödyntää teknologiaa liiketoiminnan edistämiseksi.

Joten, oletko tunnistanut tekoälyn tarkoituksen organisaatiossasi? Se on ensimmäinen ja tärkein askel sen soveltamisessa liiketoimintaprosesseihisi samalla kun avaat mahdollisuuksia luovuudelle ja innovaatiolle. Aloita miettimällä niitä rutiinitehtäviä, joita voit automatisoida vapauttaaksesi aikaa, lisätäksesi tarkkuutta ja vähentääksesi inhimillisiä virheitä. Mahdollisuudet tässä ovat rajattomat – mutta vain jos ymmärrät ja hyödynnät tekoälyä oikein.

Varmista, että osaat käyttää dataa oikein

Okei, olet tunnistanut, miten tekoäly voi tukea organisaatiotasi. Mutta onko sinulla tarvittava osaaminen sen toteuttamiseksi? Tekoälyn nopean kehityksen myötä työelämä kokee kovan iskun vasten kasvoja: vanha osaamispohja ei enää riitä. Vuoden 2024 indikaattoreiden mukaan on selvää, että tarvitaan aivan uusia taitoja.

Tärkeintä on datan hallinta

Ilman vankkaa pohjaa datan hallinnasta olet jo myöhässä. Lähes kolmasosa työpaikoista muuttuu jo tekoälyn ja digitalisaation seurauksena, ja kysyntä ihmisille, jotka osaavat tulkita ja työstää näitä tietoja konkreettisiksi eduiksi, on suurta. Kyse on siitä, että osaat erottautua hallitsemalla suuria tietomääriä ja hyödyntämällä niitä tavalla, joka luo todellista liiketoimintaa.

Haluatko sisällyttää tekoälyn liiketoiminnan kehitykseen? Se vaatii syvällistä ymmärrystä kolmesta taidosta, jotka ajavat tekoälyä eteenpäin: ohjelmointi (joka avaa tekoälyn potentiaalin), promptaus (joka hioo kykyä tuottaa relevantteja vastauksia) ja koneoppiminen (joka mahdollistaa tekoälyn kokemusperäisen oppimisen ja jatkuvan kehittymisen).

Katso vielä pidemmälle tulevaisuuteen…

Kymmenen vuoden päästä? Valmistaudu täysin uuteen pelikenttään. Vuoden 2024 indikaattorit antavat vilauksen tulevaisuuden työelämästä ja tässä on sen pihvi: tekoäly avaa ovia kaikille, aloittelijoista ammattilaisiin. Se ei tarkoita vain sitä, että tulee enemmän erilaisia rooleja ja tekoälyasiantuntijoita, vaan myös sitä, että lähes kaikessa työssä vaaditaan uudenlaista teknistä osaamista.

Teknologia tunkeutuu jokaiseen elämän osa-alueeseen ja vaatii työvoimaa, joka pysyy vauhdissa mukana. Perusymmärrys tekoälystä tulee olemaan yhtä tärkeää kuin lukeminen ja kirjoittaminen – mutta tämä ei vielä riitä. Olennaista on ymmärttää ja tuntea kaikki ne teknologiat jotka tukevat nykyistä ja tulevaa liiketoimintaa ja asiakassuhteita.

Kuinka valmistaudut parhaiten

Okei, joten aiot kietoa tekoälyn liiketoimintaasi ja valmistautua täysin uuteen maailmaan. Ei ongelmaa! Tervetuloa AI-kerhon kriittisimpään vaiheeseen. Ja tässä vastaus: henkilöstön koulutus, konsulttien hyödyntäminen tai nokkela yhdistelmä molempia. Valinta on sinun, mutta älä jarruta!

  • Ensinnäkin, koulutus. Se on investointisi tulevaisuuteen, mahdollisuutesi kouluttaa tiimiäsi sisäisesti. Yli puolet työnantajista on vakuuttunut siitä, että tekoäly on tullut jäädäkseen, joten aikaa ei ole hukattavaksi. Seuraava siirtosi? Panosta tietoon, jolla on merkitystä.
  • Sitten meillä on konsultit. Tasoita polkuasi menestykseen tuomalla mukaan rautaisia osaajia, jotka jo tietävät, kuinka navigoida digitaalisessa viidakossa.
  • Mutta miksi valita? Yhdistele ja muokkaa strategioitasi. Yhdistä sisäinen osaaminen ulkoisen asiantuntijuuden kanssa. Näin pysyt ajan tasalla teknologian kehityksestä.

Kysy itseltäsi: Miksi tekoäly? Mitä liiketoiminnallista hyötyä tavoittelet? Tunne omat vahvuutesi ja heikkoutesi, ja ota vastaan yhteistyökumppanit, jotka voivat nopeasti täyttää osaamisvajeesi ja edistää oppimiskulttuuria.

Asiantuntijan vinkki:

”Rohkeasti testaamaan ja kokeilemaan. Oppiminen tapahtuu tekemällä, joten haasta itsesi ja työtoverisi. Yhteistyö ja yhtenäinen näkemys ovat avainasemassa. Tulevaisuus vaatii sopeutumista – roolisi tulee varmasti muuttumaan.” — Marko Ikävalko, Poolia Suomen myynti- ja markkinointijohtaja

Koska tekoäly ja digitalisaatio ovat jatkuvasti läsnä työelämässä, tässä neuvot, joita ei kannata sivuuttaa:

  • Ole utelias: Tutki, mitä tekoälystä kirjoitetaan. Mitä kursseja ja koulutuksia on saatavilla? Tiedon omaksuminen on valttia, ja tekoälyn vallatessa enemmän ja enemmän tilaa, sinun on aika päivittää osaamistasi.
  • Kokeile: Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta aiheen ymmärtäminen on kriittistä. Jos olet päättäjä, varmista, että ainakin perustiedot ovat hallussasi, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.
  • Etsi liiketoiminnallinen lisäarvo: Tärkeintä ei ole teknologia sinänsä, vaan se, miten sitä hyödynnetään lisäarvon saamiseksi. Miten tekoäly voi parantaa liiketoimintamalliasi tai palveluitasi? Siinä on onnistuneen teknologian käytön ydin. Tekoäly automatisoi toistuvat, manuaaliset tehtävät, jotta tiimisi voi keskittyä strategisiin toimintoihin, jotka vievät yritystä eteenpäin. Tämä optimoi työprosessejasi ja lisää yrityksesi kannattavuutta.
  • Kouluta johtoryhmääsi: Johtoryhmän rooli tekoälyn käytön etiikan ja moraalin ohjaajina on korvaamaton. He tarvitsevat osaamista tehdäkseen perusteltuja päätöksiä teknologian käytöstä, välttääkseen mahdolliset sudenkuopat, jotka voivat johtaa asiakkaiden menetyksiin tai oikeudellisiin haasteisiin.
  • Yhteistyö: Onnistunut tekoälyn integrointi edellyttää yhteistä näkemystä. Työskentele yhdessä uusien mahdollisuuksien tutkimiseksi ja haasteiden voittamiseksi. Tehokas yhteistyö edellyttää relevantin ja saumattomasti integroidun datan käyttöä. Tämä varmistaa, että kaikki tiimin jäsenet työskentelevät kohti yhteisiä tavoitteita, ja että tietokanta on perusta toimiville tekoälyratkaisuille.

@Poolia Suomi Oy