29.08.2023

Minkälainen verkostoituja olet? Testaa itsesi!

Oletko kokenut verkostoitumisen haastavaksi? Tuntuuko, että olet epämukavuusalueellasi ja verkostoituminen jo sananakin ahdistaa? Et välttämättä ole lainkaan niin surkea verkostoituja kuin kuvittelet, vaan kyse voi olla vain siitä, että olet yrittänyt luoda kontakteja hieman väärällä tavalla. Koostimme blogiimme seitsemän verkostoitumiseen liittyvää kysymystä. Kuinka monta ruksia saat täpättyä tarkistuslistaan?

▢ Oletko LinkedInissä?

Eikö sinulla ole vieläkään LinkedIn-tiliä? Nyt on aika ottaa itseään niskasta kiinni ja liittyä mukaan!

Ensimmäinen askel on rekisteröityä ja ottaa yhteyttä uusiin ja vanhoihin tuttaviin ja olemassa oleviin kontakteihin. LinkedIn on yksi tärkeimmistä ammatillisista verkostoitumiskanavista ja siitä tulee pitkällä aikavälillä yhä tärkeämpi. Älä siis enää odota, vaan liity Linkkariin nyt!

▢ Oletko aktiivinen LinkedInissä?

Jos sinua ei näy, sinua ei ole olemassa. Näin se tuntuu ainakin sosiaalisessa mediassa toimivan. Jotta Linkedin-tilisi voi auttaa sinua saamaan uusia kontakteja, sinun on oltava aktiivinen ja sitoutunut. Linkedin on ammatillinen alusta, jossa pätevät eri säännöt kuin vaikkapa Facebookissa, jossa kaveripyyntöjä ei juuri tuntemattomille lähetellä. Linkkarissa sinun kannattaakin olla nopea ja lähettää kontaktipyyntö mahdollisimman pian ensikontaktin jälkeen – olipa se sitten meili, puhelu tai face 2 face -tapaaminen. Ole rohkea ja lähetä pyyntö viipymättä!

▢ Seikkailija vai kahvinjuoja?

Oletko sinä se, joka kävelee heti esittelemään itsensä uusille tuttavuuksille, vai odotatko että muut tulevat luomaan kontaktia sinuun? Älä odota tavanomaisen arkesi johtavan uusiin kontakteihin. Muista siis osallistua tapahtumiin, seminaareihin / webinaareihin ja erilaisiin sosiaalisiin kokoontumisiin. Voit aloittaa vaikkapa liittymällä mukaan erilaisiin ammatillisiin someryhmiin tai mikäli olet työnhaussa, rekrymessut ja -tapahtumat ovat oiva tilaisuus laittaa verkot vesille. Erilaiset tapahtumat ja kokoontumiset ovatkin loistava ja luonteva tapa tavata uusia ja mielenkiintoisia ihmisiä! Joskus kannattaa myös jättää se oman kodin joka aamuinen Juhla Mokka väliin ja vaihtaa se verkostoitumiseen vaikkapa jossain aamuseminaarissa tai webinaarissa – hyödynnä kaikki sellaiset hetket, joissa pääset verkostoitumaan ja ole avoin mielin se seikkailija!

▢ Teetkö aloitteen tapaamisesta?

Eikö sinua ole koskaan kutsuttu lounaalle? Se voi itse asiassa johtua siitä, että et itse tee aloitetta. Varaa vähintään yksi lounas- tai kahvihetki uuden tai vanhan kontaktin kanssa kuukaudessa ja hyödynnä tilaisuus keskustella yhteisistä haasteista tai mahdollisista yhteistyömahdollisuuksista.

▢ Onko sinulla käyntikortti mukanasi?

Vaikka useimmille käyntikortit tuntuvat vanhanaikaisilta, voi niiden käyttäminen olla todella kätevää. Laita pari lompakkoosi ja kokeile – vaikka vain muistutuksena pitää silmäsi jatkuvasti auki uusille mahdollisille kontakteille ja anna näin itsellesi parempi mahdollisuus kasvattaa verkostosi määrää.

▢ Onko sinulla joustava aikataulu?

Henkilön, jonka kanssa on mahdotonta sopia aikaa tapaamiselle, ei ole myöskään niin kiva verkostoitua. Priorisoi oma aikasi vapauttaaksesi tuo aika uusien kontaktien tapaamiselle. Lupaamme, että se kannattaa pitkällä aikavälillä – vaikka se olisikin vähän stressaavaa lyhyellä aikavälillä.

@Milla Rimpiläinen, markkinointivastaava