24.03.2020

Vinkkejä etätyöhön ja uudenlaiseen arkeen

Parissa viikossa on tapahtunut paljon ja iso osa suomalaisista on siirtynyt etätöihin. Koronaepidemian vuoksi etätyöstä on kovaa vauhtia tulossa ns. uusi normi. Mediassa on näkynyt hauskoja ja luovia ratkaisuja miten kotikonttoreita on sisustettu uuteen uskoon, milloin etätyöpiste on tehty saunaan, milloin innovoitu seisomapöytä silityslaudasta ja pizzalaatikoista. Myös työyhteisöissä on eroja – joissakin yrityksissä etätöihin on jo jokseenkin totuttu, mutta toisissa yrityksissä tehtiin nyt kerralla iso digiloikka. Yritykset ovat reagoineet hyvin nopeasti ja työntekijöille on järjestetty etätyön edellytykset ja mietitty viestintäkanavat ja uudet käytänteet.

Omat haasteensa tähän tilanteeseen tuovat kotiin siirtyneet koululaiset ja vilkkaat taaperot. Ja koska kontakteja riskiryhmiin on vältettävä, eivät isovanhemmatkaan pysty enää tasoittamaan kuormaa. Ihmiset ovat onneksi sopeutuvaisia ja meilläkin, teknologian kärkimaassa, ollaan jo totuttu mm. käyttämään erilaisia etäpalaverit mahdollistavia sovelluksia, kuten Teamsia tai Slackia. Ja paljon hyvääkin voi tästä kaikesta seurata – itseohjautuvuutemme paranee ja pystymme paremmin työstämään keskittymistä ja luovuutta vaativia tehtäviä etäkonttoreillamme.

Vinkkejä etätyöhön ja uudenlaiseen arkeen

  • Herää samaan aikaan kuin muulloinkin, juo rauhassa aamukahvi ja syö hyvä aamupala – kun sinun ei tarvitse tuhlata aikaa työmatkoihin (tai itsesi tuunaamiseen), voit nauttia kiireettömästä aamuhetkestä.
  • Pue päällesi mukavat vaatteet, joissa sinulla on hyvä olla. Iloitse siitä, että nyt et tarvitse korkkareita tai huulipunaa.
  • Vielä kun saa ulkoilla, käytä se hyväksesi ja kävele vaikka korttelin ympäri tai vie edes roskat. Pieni happihyppely tekee tekee aina hyvää. Käy piipahtamassa ulkona ainakin kolmesti päivässä – aamulla, päivällä ja illalla.
  • Merkitse kalenteriisi päivän tavoitteet – näin sinun on helpompi tarkkailla työsi tehoa ja onnistumisia.
  • Muista pitää taukoja – et toimistollakaan istu montaa tuntia putkeen työpöytäsi ääressä – Tee myös venytyksiä tai pieni taukojumppa, kotikonttorilla sinulla ei välttämättä ole niin hyvä ergonomia kuin työpaikallasi ja niska-hartiaseutu voi kipeytyä.
  • Hyödynnä video- ja puhelinpalaverit työkavereittesi kanssa – mikäli et ole niihin vielä tottunut, niin nyt on sen aika!
  • Syvennä ammatillista osaamistasi ja rentoudu hetki työhösi ja ammattiisi liittyvän bodcastin parissa.
  • Etätöissä työn jaksotus ja joustavuus ovat loistavia asioita, mutta muista silti pitää työ ja vapaa-aika erillään – ettet pian huomaa työskenteleväsi 24/7.
  • Perheellisenä muista antaa aikaa myös lapsillesi. Soita isovanhemmille ja pidä yhteyttä ystäviin ja muihin läheisiin.
  • Pidä mieli korkealla – tästäkin vielä selvitään!

Toivotamme kaikille antoisia ja tuottoisia etätyöpäiviä ja uskoa tulevaan. Pidetään yhteiskunnan rattaat pyörimässä – vaikkakin sitten kotikonttorilta käsin!

Poolia Suomi Oy
Milla Rimpiläinen
markkinointivastaava
milla@poolia.fi