Poikkeusajoista johtuen moni lomautettiin ja työttömäksi jäi valtava määrä ihmisiä. Ihmisillä on nyt ollut enemmän aikaa pohtia tulevaisuuttaan ja moni on siirtynyt tai on siirtymässä ihan kokonaan uudelle alalle. Avoimia työpaikkoja on nyt enemmän kuin aikoihin kun talous lähti hyvin nopeasti kovaan nousuun koronasta seuranneen äkillisen pudotuksen jälkeen. Alanvaihto voi olla kuitenkin haastavaa. Ohessa muutama vinkki sinulle, kuka olet vaihtamassa alaa.
Luottamustoimet ja vahvuudet esiin
Mikäli työhistoriasi ei tue alaa, jolle olet hakeutumassa, voit pohtia muita vahvuuksiasi, jotka auttaisivat sinua työnhaussa. Oletko esimerkiksi ollut mukana yhdistystoiminnassa tai tehnyt vapaaehtoistöitä? Kerro näistä luottamus- ja/tai vapaaehtoistoimistasi CV:ssäsi ja kuvaile, mitä eri tehtävät opettivat sinulle. Voit myös kirjoittaa työnhakuasi tukevista kouluprojekteista, kuten tutkintoprojektistasi, harjoittelustasi tai alaan liittyvästä harrastuneisuudestasi.
Verkostoidu
Näytä mahdollisille työnantajille, kuka olet ja mitä olet valmis oppimaan. On olemassa monia erilaisia foorumeita, joissa voit esitellä itsesi joko kasvokkain tai verkossa. Esimerkkinä erilaiset opiskelijafoorumit ja -tapahtumat, jotka yhdistävät työnantajat opiskelijoihin. Älä jätä huomioimatta myöskään erilaisia alaan liittyviä blogeja, joista voit saada hyviä uravinkkejä! LinkedIn ja Facebook ovat hyviä kanavia etsiä sopivia ammattiryhmiä ja verkostoitua alan osaajien ja yrityksien kanssa.
Kouluttaudu
Oletko tunnistanut taidon tai osaamisalueen, joka mainitaan useimmissa työpaikkailmoituksissa, mutta tämä taito puuttuu sinulta vielä? Satsaa kurssiin ja/tai jatkokoulutukseen! Nykyisin on tarjolla laaja skaala erilaisia mahdollisuuksia myös aikuisopiskelijalle: monimuotokoulutusta, iltakurssia, verkkokurssia jne – näihin useimmista voit osallistua aivan omaan tahtiisi. Jos koulutustaustasi on soveltuva alalle, johon olet hakeutumassa, voi olla myös aika päivittää tietosi. Tähän riittää monesti lyhyempikin täsmäkoulutus. Katso esim. mahdollisen ammattiliittosi tarjonta: heiltä saa kohtuulliseen hintaan lyhyitäkin tehokoulutuksia ja syventäviä / päivittäviä koulutuksia. Lyhyelläkin koulutuksella ja seminaarilla / webinaarilla on merkitystä ja näiden kautta voit osoittaa potentiaalisi – näytät, että olet halukas oppimaan uutta ja kehittymään ja saat samalla itsellesi varmemman fiiliksen!
Ole avoin erilaisille mahdollisuuksille
Kaikki eivät saa heti unelmatyötään. Ota rohkeasti vastaan myös määräaikaiset projektit, harjoittelut tai työmahdollisuudet, vaikka et välttämässä näiden parissa itseäsi tulevaisuudessa näkisikään. Ota se mahdollisuutena saada arvokasta työkokemusta ja kontakteja, jotka voivat viedä sinut askeleen lähemmäksi unelmaasi!
Aktivoidu
Aktivoidu seuraamaan avoimien työpaikkojen tilannetta ja/tai koulutusvaihtoehtoja eri kanavista. Varaa säännöllisesti kalenteristasi aikaa työmarkkinoiden seuraamiseen. Viilaa myös CV ja Linkkariprofiilisi kuntoon ja varmista, että rekrytoijat löytävät sinut eri kanavista. Tutki myös sinua kiinnostavien yrityksien taustoja ja lähetä rohkeasti hakemuksesi, mikäli huomaat sinua kiinnostavan tehtävän! Voit joutua lähettämään useitakin hakemuksia ennen kuin tärppää – asennoidu tähän kärsivällisesti ja rauhallisesti – ehkä jo seuraavan hakemuksen jälkeen sinulla on unelmaduuni hyppysissäsi!
@Milla Rimpiläinen, markkinointivastaava