23.08.2021

Oulun ylipiston tekemä laaja tutkimus paljasti, että yritysjohdossa olevilla henkilöillä on runsaasti rikostuomioita.

Joka kolmannella johtajalla pörssiyhtiöissä on henkilökohtainen rikostuomio – häkellyttävä ilmiö paljastui pitkässä tutkimuksessa. Havaittiin, että pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien lisäksi myös hallituksen jäsenillä ja muilla vastuuhenkilöillä, kuten tilintarkastajilla on rikostuomioita ja maksuhäiriömerkintöjä.

Johtajaksi palkattavien henkilöiden taustoja ei aina tarkasteta, vaikka pitäisi. Näin voi tapahtua esim. silloin, kun yritykset tekevät rekrytointeja itse eivätkä asiantuntijarekrytointeihin erikoistuneen yrityksen kanssa.  

Yritysten olisikin hyvä olla kiinnostuneita johtajiensa taustoista, sillä niillä on suora vaikutus menestymiseen. Jos johtajilla on rikostaustaa, yritys pärjää huonommin. Näiden yritysten kannattavuus on heikompi, ne tekevät huonompia yrityskauppoja, konkurssiriski on suurempi, sisäpiirikaupankäynti on aggressiivisempaa ja se voi lähestyä jopa laittoman rajaa.

Usein monien tavallisten työntekijöiden, kuten lasten parissa tai terveydenhuoltoalalla työskentelevien taustat selvitetään rutiininomaisesti. Johtajien kohdalla näin ei välttämättä toimita, sillä oletetaan, ettei ongelmia ole. 

Johtajan sopivuutta tehtävään voidaan arvioida haastatteluilla ja erilaisilla soveltuvuusarvioinneilla. Toimeksiantaja voi myös pyytää rikosrekisteriotteen, ja / tai voidaan tehdä turvallisuusselvitys. Myös luottotiedot voidaan tarkistaa ja keskustella kandidaatin taustoista myös vaikka suosittelijan kanssa.

Lähde: Yle 23.8.2021

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Anonyymi työnhaku ja yhdenvertaisuus – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Anonyymin työnhaun tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta ja mahdollistaa, että kaikilla työnhakijoilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet tuoda esille omaa osaamistaan ilman, että siihen voisi vaikuttaa mikään työn kannalta epäoleellinen asia.

Henkilöarviointipalvelut rekrytointipäätöksesi tueksi

Poolian laadukkaat henkilöarviointipalvelut luovat uuden ulottuvuuden rekrytointiprosessiin. Käytämme alalla kansainvälisesti hyväksyttyjä korkeatasoisia Masterin arviointimenetelmiä ja rekrytointiasiantuntijamme saavat niiden avulla rekrytointipäätöksen tueksi tietoja, jotka ovat hyödyksi myös uuden työntekijän perehdytyksessä. Tarjoamme asiakkaillemme MPA ja ACE -pakettia, josta hyötyy sekä työnhakija, että asiakasyritys.

Pitkä rekrytointiprosessi voi karkottaa huippuosaajia

Muuttuvat ajat vaativat myös muutoksia totuttuihin rekrytointitapoihin. Näinä aikoina kun rekrytointivauhti kiihtyy ja joillakin aloilla kärsitään tuntuvasta työvoimapulasta, on rekrytoivien esimiesten ja yrityksien hyvä tiedostaa myös ketterän ja sujuvan rekrytointiprosessin tärkeys. Työnhakijoilla on monta rautaa tulessa ja mikäli rekrytointiprosessi venyy, on vaarana menettää potentiaalisimmat kandit, kun he ovat jo ottaneet toisen työtarjouksen vastaan. Parhaiten rekrytoinneissa onnistutaan, kun hakuprosessi on selkeä ja tehokas.