16.04.2024

Rekrytoija: Näin saat enemmän irti referenssihaastattelusta

Usein sanotaan, että hakijan tulee valmistautua referenssihaastatteluun, mutta tiedätkö sinä, miten sinun on rekrytoijana valmistauduttava referenssihaastatteluun, kun olet rekrytoimassa uusia talentteja tiimiisi? Laadimme sinulle listauksen, jossa parhaat vinkkimme onnistuneeseen referenssihaastatteluun!

1

Pidä aina sama linja

Aloita aina vaatimusprofiilista ja valmistele kysymyspatteristo vaadittujen taitojen ja tarvittavien ominaisuuksien perusteella. Ole johdonmukainen ja noudata laatimaasi linjausta.

2

Esitä kysymykset oikein

Unohda kaikki kyllä ja ei kysymykset! Keskity avoimiin kuvaileviin kysymyksiin ja anna tilaa vapaalle keskustelulle. Siten saat referenssihaastattelusta paljon enemmän irti. Vinkki: Käytä samoja kysymyksiä kuin mitä esitit työnhakijalle työhaastattelussa.

3

Katso eteenpäin

On helppoa keskittyä menneisyyteen, mutta hyödynnä tilaisuus selvittää myös tulevaisuutta! Mitkä ovat haastateltavan mielestä tämän työnhakijan kehityspisteet – mihin hänen kannattaisi keskittyä tai opiskella lisää, jotta hän olisi vieläkin timanttisempi työssä tai alalla, mihin hän on nyt hakemassa?

4

Referenssihaastattelun tavat

Referenssihaastattelut voidaan tehdä monin eri tavoin. Jotkut lähettävät erilaisia digitaalisia kysymyslomakkeita, toiset taas luottavat perinteiseen puhelimitse tehtävään haastatteluun. Mikäli tämä jälkimmäinen tuntuu sinusta luontevimmalta, älä unohda tehdä muistiinpanoja haastattelun aikana ja varaa välittömästi haastattelun jälkeen aikaa haastattelun purkuun. Kirjoita tekemäsi muistiinpanot puhtaaksi heti tuoreeltaan, kun asiat ovat vielä hyvässä muistissa. Älä skippaa tätä vaihetta, kiität vielä itseäsi, kun teet referenssihaastatteluista koostetta ja annat palautetta työnhakijoille.

5

Tarkastele kokonaisuutta

Muistathan, että referenssit ovat vain yksi osa rekrytointiprosessia. On tärkeää, että teet päätöksesi kokonaiskuvaan perustuen, etkä vain siihen, mitä kuulit viimeksi esimerkiksi työnhakijan entistä esimiestä haastatellessasi.

Vaikka suosittelijat voivat tarjota arvokasta tietoa hakijasta, on tärkeää pitää mielessä, että heidän näkemyksensä ovat subjektiivisia. Suosituksia tulisi käyttää ainoastaan oman arviointisi tukemiseen ja vahvistamiseen. Päätöstä uuden työntekijän valinnasta ei tulisi tehdä pelkästään suosittelijoiden antaman palautteen perusteella.

Suositusten tarkistaminen voi auttaa sinua hahmottamaan paremmin hakijan ominaisuuksia ja taustaa, mutta on tärkeää säilyttää terve kriittisyys. Jos saadut suositukset sisältävät kriittistä tietoa, on hyvä käydä läpi nämä havainnot myös hakijan kanssa keskustellen. Tämä auttaa varmistamaan, että saat kokonaisvaltaisen kuvan hakijasta ennen lopullisen päätöksen tekemistä.


Nyt bonusvinkki; Tiesithän, että voit minimoida kalliin virherekrytoinnin riskin ja vähentää kuormitustasi luottamalla Pooliaan? Voimme auttaa sinua monin tavoin rekrytointiprosessin eri vaiheissa – voimme hoitaa puolestasi vaikkapa työpaikkailmoittelun, referenssihaastattelut tai hakemuskäsittelyn.

@Milla Rimpiläinen, markkinointivastaava

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

8 etua miksi valita ulkoinen rekrytointikumppani

Rekrytointi ja potentiaalisten hakijoiden tavoittaminen on muuttunut monin tavoin vuosien varrella ja siksi oikeiden tekijöiden löytäminen kumppanin avulla on kustannustehokasta ja säästää aikaasi. Näin tavoitat enemmän potentiaalisia työnhakijoita ja minimoit virherekrytoinnin riskit. Tässä vain muutamia etuja kun päätät valita rekrytointikumppanin! Koostimme sinulle blogiimme kahdeksan etua, miksi sinun kannattaa luottaa rekrytoinneissasi rekrytointikumppaniin.

Anonyymi työnhaku ja yhdenvertaisuus – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Anonyymin työnhaun tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta ja mahdollistaa, että kaikilla työnhakijoilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet tuoda esille omaa osaamistaan ilman, että siihen voisi vaikuttaa mikään työn kannalta epäoleellinen asia.

Henkilöstövuokrauksen edut

Henkilöstövuokrauksen avulla pystyt ratkaisemaan kaiken kokoisten yritysten erilaisia tilanteita, missä väliaikaista/määräaikaista osaamista tarvitaan nopealla aikataululla. Tällaisia tilanteita ovat tyypillisesti erilaiset projektit ja sijaisuudet, sesonkihuiput, ylimenokaudet sekä myös yrityksen strateginen päätös käyttää alihankintaa osana resurssointiaan. Mm. näihin kaikkiin tarpeisiin henkilöstövuokraus tuo tarvittavan jouston ja avun. Mitä muuta hyötyä henkilöstövuokrauksesta on? Lue lisää blogistamme!