Työhaastattelu

Kutsu työhaastatteluun tarkoittaa, että työnantaja on valinnut sinut usean hakijan joukosta. Tapaamalla sinut henkilökohtaisesti haastattelija saa selvän kuva siitä, kuka olet, mitä osaat ja minkälaista työpaikkaa etsit.

Ennen haastattelua

Valmistaudu haastatteluun hyvin, sillä ensivaikutelman antaminen on tärkeää. Hanki tietoja yrityksestä vierailemalla yrityksen kotisivuilla, lukemalla vuosikertomus ja esitteitä, sekä keskustelemalla yrityksessä työskentelevien tuttujen kanssa. Kirjoita muistiin tärkeät kysymykset yrityksestä ja työstä.

Lue työhakemuksesi uudelleen läpi – mitä kirjoitit siihen? Millaisen CV:n lähetit? Jos et tuntisi itseäsi, mitä kysyisit avoinna olevaan työpaikkaan liittyen? Mieti, mitä kysymyksiä sinulle ehkä esitetään, ja kirjoita muistiin tukisanoja. Valmistaudu puhumaan vapaasti tukisanojen avulla.

Vaatteesi kertovat, kuka olet. Sopiva vaatetus vaihtelee haettavan työn ja yrityksen perusteella.

Ota työ- ja koulutodistukset mukaasi.

Haastattelun aikana

Saavu ajoissa, tervehdi reilulla kädenpuristuksella ja sulje matkapuhelin ennen haastattelun alkua. Suhtaudu haastattelutilaisuuteen keskusteluhetkenä, jossa annat haastattelijalle mahdollisimman selkeän ja totuudenmukaisen kuvan itsestäsi. Ole avoin, rehellinen ja myönteinen. Mieti lisäksi kehonkieltäsi – älä istu kädet ristissä tai hypistele kynää. Yritä tehdä kehollasi sama avoin ja rehellinen vaikutelma, kuin mihin pyrit sanoillasi. 

Työhaastattelun aikana sinulle saatetaan esittää provosoivia kysymyksiä. Vastauksella ei silloin ole suurta merkitystä – haastattelija haluaa vain nähdä reaktiosi. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Voit ystävällisesti kieltäytyä vastaamasta.

Kaikki työnhakijan haastattelun aikana esittämät kysymykset osoittavat kiinnostusta ja sitoutumista. Haastattelu on mahdollisuus saada selvä ja oikea kuva avoinna olevasta työstä, yrityksestä ja siitä, millaista siellä olisi työskennellä. Haastattelun onnistuminen edellyttää, että olet perehtynyt etukäteen yritykseen ja sen toimintaan. Voit sillä tavalla esittää entistä parempia kysymyksiä ja tehdä hyvän vaikutuksen. 

Haastattelun jälkeen

Kiitä haastatteluhetkestä. Osoita selvästi, että olet vielä kiinnostunut työstä ja että pidät sitä itsellesi sopivana (jos asia on niin). Kysy, koska voit odottaa yhteydenottoa ja millä tavalla yhteydenotto tapahtuu.

Varaa kotiin paluun jälkeen hetki sen pohtimiseen, minkä vaikutelman sait haastattelusta. Missä onnistuit ja mitä voit tehdä paremmin uusissa haastatteluissa? Jos et saa työtä, ota yhteyttä yritykseen ja kysy, mikä ratkaisi asian. Vastauksesta voi olla hyötyä tulevissa haastatteluissa.

Uusimmat työpaikat

Cloud Engineer/Architect

Helsinki
Julkaistu 29.10.2020

Project Manager

Helsinki
Julkaistu 29.10.2020

Taloushallinnon ammattilainen Turkuun

Turku
Julkaistu 28.10.2020
Katso kaikki avoimet työpaikat

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

CV:n kirjoittaminen

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa CV. Pääasia on, että vastaanottaja saa kuvan sinusta ja työkokemuksestasi helposti ja nopeasti silmäiltävällä tavalla.

Suosittelut

Työnhaussa auttaa, jos voit ilmoittaa suosittelijaksi jonkun aiemman työnantajasi. Suosittelijan on oltava henkilö, joka tuntee sinut hyvin ja voi kertoa, miten olet toiminut työssäsi.

Työhakemuksen kirjoittaminen

Työhakemuksessa esittelet itsesi tulevalle työnantajalle. Se heijastaa persoonaasi ja täydentää CV:täsi antamalla yksityiskohtaisemman kuvan sinusta.