CV:n kirjoittaminen

• Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa/väärää tapaa laatia hyvä CV. Pääasia kuitenkin on, että vastaanottaja saisi mahdollisimman nopealla silmäilyllä selkeän käsityksen työkokemuksestasi, osaamisestasi ja koulutuksestasi!

Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa/väärää tapaa laatia hyvä CV. Pääasia kuitenkin on, että vastaanottaja saisi mahdollisimman nopealla silmäilyllä selkeän käsityksen työkokemuksestasi, osaamisestasi ja koulutuksestasi!

Ilmoita täydelliset yhteystietosi CV:ssä, jotta työnantaja tietää, miten sinuun saa yhteyden mahdollista haastattelua varten. Merkitse täydelliset henkilötiedot ensimmäiselle sivulle. Pelkkä nimi on riittävä muilla sivuilla. Seuraavat tiedot kannattaa ilmoittaa ensimmäisellä sivulla: etunimi, sukunimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Järjestä CV:n sisältö aikajärjestykseen.

Kuvaile työkokemuksesi yhdistämällä yhteenkuuluvat asiat saman otsikon alle. Esittele työkokemuksesi käänteisessä järjestyksessä uusimmasta tehtävästä alkaen. Kirjoita työnimikkeen lisäksi kuvaus keskeisistä työtehtävistäsi ja vastuualueistasi. Painota niitä työtehtäviä, jotka ovat tärkeitä hakemassasi työssä. Ilmoita selvästi, mieluiten kuukauden ja vuoden tarkkuudella, koulutuskokonaisuuksien ja työtehtävien aikajaksot.

Esimerkkejä yhdistävistä otsikoista: Työkokemus, Muu kokemus, Koulutus ja kurssit, Taidot (kielitaito, IT-taidot, liiketoimintajärjestelmä), Henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet ja Referenssit. 

Näin CV:stä käy havainnollisesti ilmi ammatillinen kehityksesi ja esimerkiksi vastuun ja valtuuksien laajeneminen. CV on helppolukuinen ja nopeasti silmäiltävissä. 

Jos järjestät CV:n sisällön taitojen mukaiseen järjestykseen, voit kuvailla työelämässä ja sen ulkopuolella hankkimasi osaamisen. Voit ryhmitellä taidot teemoittain tai otsikoiden alle. Tällaisesta CV:stä on etua silloin, jos olet vastavalmistunut tai haet työtä uusilta ammattialoilta. Jos olet toiminut vaihtelevissa tehtävissä elinkeinoelämässä, voit tällä tavalla tuoda tehokkaasti esille laajan kokemuksesi. Tässä muodossa olevan CV:n huono puoli on, että siitä on vaikea saada yhtä helppolukuinen kuin aikajärjestykseen järjestetystä CV:stä.

Esimerkkejä otsikoista/teemoista: Tavoite, Profiili, Talous, Markkinat, Myynti, Osto, Hallinto.

Nämä kaksi esitystapaa voidaan myös yhdistää, mikä on yhä tavallisempaa. Voit kuvailla ensimmäisellä sivulla tavoitteesi, taitosi ja osaamisesi useiden eri otsikoiden alla ja kuvata toisella sivulla elämäsi kronologisessa järjestyksessä (älä kuitenkaan kirjoita yli kahta sivua).

Neljä vinkkiä hyvän CV:n kirjoittamiseen

1. Tee CV:stä mahdollisemman lyhyt ja ytimekäs. Nyrkkisäännön mukaan CV:ssä saa olla enintään kaksi sivua.

2. Muokkaa CV:tä tuomalla esiin kokemukset, jotka voivat olla tärkeitä juuri haettavassa työssä.

3. Laadi CV:t niin, että ne ovat nopeasti läpi silmäiltävissä ja helppolukuisia. Lyhyiden virkkeiden käyttö on suositeltavaa.

4. Ole rehellinen. Korosta kokemustasi, mutta älä liioittele.

Poolian mallipohja

Mikäli sinulla ei ole vielä tehtynä omaa CV:tä, voit hyödyntää Poolian mallipohjaa. Lataa Word-pohja oheisesta painikkeesta omalle koneellesi ja muuta mallipohjaan omat tietosi. Sinun kannattaa varautua CV:n kirjoittamisurakkaan laittamalla kaikki työtodistuksesi aikajärjestykseen – tuolloin sinun on helpompi koostaa tarvittavat tiedot pohjaan, eikä kaiken tiedon haalimiseen kulu turhaan aikaa. Muista myös suunnitteluohjelma Canva, joka on näppärä työkalu erilaisten visuaalisten julkaisujen tuottamiseen. Sieltä löytyy myös erilaisia maksuttomia ja maksullisia CV-pohjia, joita voi muokata helposti suoraan nettipalvelussa. Poolian visuaalinen CV-pohja löytyy myös Canvasta, voit ladata sen käyttöösi täysin ilmaiseksi oheisesta linkistä!

Uusimmat työpaikat

Varastopäällikkö

Lempäälä
Julkaistu 11.06.2024

Regional Sales Manager

Uusimaa
Julkaistu 10.06.2024

Tuotannon esimies

Pornainen
Julkaistu 10.06.2024
Katso kaikki avoimet työpaikat

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Työhaastattelu

Kutsu työhaastatteluun tarkoittaa, että työnantaja on valinnut sinut usean hakijan joukosta. Tapaamalla sinut henkilökohtaisesti haastattelija saa selvän kuva siitä, kuka olet, mitä osaat ja minkälaista työpaikkaa etsit.

Työhakemuksen kirjoittaminen

Työhakemuksessa esittelet itsesi tulevalle työnantajalle. Se heijastaa persoonaasi ja täydentää CV:täsi antamalla yksityiskohtaisemman kuvan sinusta.

Suosittelut

Työnhaussa auttaa, jos voit ilmoittaa suosittelijaksi jonkun aiemman työnantajasi. Suosittelijan on oltava henkilö, joka tuntee sinut hyvin ja voi kertoa, miten olet toiminut työssäsi.