CV:n kirjoittaminen

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa CV. Pääasia on, että vastaanottaja saa kuvan sinusta ja työkokemuksestasi helposti ja nopeasti silmäiltävällä tavalla.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa CV. Pääasia on, että vastaanottaja saa kuvan sinusta ja työkokemuksestasi helposti ja nopeasti silmäiltävällä tavalla. Sen vuoksi on tärkeää yrittää jäsennellä CV:hen sisällytetyt työtehtävät mahdollisimman selvästi.

Ilmoita täydelliset yhteystietosi CV:ssä, jotta työnantaja tietää, miten sinuun saa yhteyden mahdollista haastattelua varten. Merkitse täydelliset henkilötiedot ensimmäiselle sivulle. Pelkkä nimi on riittävä muilla sivuilla. Seuraavat tiedot kannattaa ilmoittaa ensimmäisellä sivulla: etunimi, sukunimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja syntymäaika.

Järjestä CV:n sisältö aikajärjestykseen.

Kuvaile työkokemuksesi yhdistämällä yhteenkuuluvat asiat saman otsikon alle. Esittele työkokemuksesi käänteisessä järjestyksessä uusimmasta tehtävästä alkaen. Kirjoita työnimikkeen lisäksi kuvaus keskeisistä työtehtävistäsi ja vastuualueistasi. Painota niitä työtehtäviä, jotka ovat tärkeitä hakemassasi työssä. Ilmoita selvästi, mieluiten kuukauden ja vuoden tarkkuudella, koulutuskokonaisuuksien ja työtehtävien aikajaksot.

Esimerkkejä yhdistävistä otsikoista: Työkokemus, Muu kokemus, Koulutus ja kurssit, Taidot (kielitaito, IT-taidot, liiketoimintajärjestelmä), Henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet ja Referenssit. 

Näin CV:stä käy havainnollisesti ilmi ammatillinen kehityksesi ja esimerkiksi vastuun ja valtuuksien laajeneminen. CV on helppolukuinen ja nopeasti silmäiltävissä. 

Jos järjestät CV:n sisällön taitojen mukaiseen järjestykseen, voit kuvailla työelämässä ja sen ulkopuolella hankkimasi osaamisen. Voit ryhmitellä taidot teemoittain tai otsikoiden alle. Tällaisesta CV:stä on etua silloin, jos olet vastavalmistunut tai haet työtä uusilta ammattialoilta. Jos olet toiminut vaihtelevissa tehtävissä elinkeinoelämässä, voit tällä tavalla tuoda tehokkaasti esille laajan kokemuksesi. Tässä muodossa olevan CV:n huono puoli on, että siitä on vaikea saada yhtä helppolukuinen kuin aikajärjestykseen järjestetystä CV:stä.

Esimerkkejä otsikoista/teemoista: Tavoite, Profiili, Talous, Markkinat, Myynti, Osto, Hallinto.

Nämä kaksi esitystapaa voidaan myös yhdistää, mikä on yhä tavallisempaa. Voit kuvailla ensimmäisellä sivulla tavoitteesi, taitosi ja osaamisesi useiden eri otsikoiden alla ja kuvata toisella sivulla elämäsi kronologisessa järjestyksessä (älä kuitenkaan kirjoita yli kahta sivua).

Neljä vinkkiä hyvän CV:n kirjoittamiseen

1. Tee CV:stä mahdollisemman lyhyt ja ytimekäs. Nyrkkisäännön mukaan CV:ssä saa olla enintään kaksi sivua.

2. Muokkaa CV:tä tuomalla esiin kokemukset, jotka voivat olla tärkeitä juuri haettavassa työssä.

3. Laadi CV:t niin, että ne ovat nopeasti läpi silmäiltävissä ja helppolukuisia. Lyhyiden virkkeiden käyttö on suositeltavaa.

4. Ole rehellinen. Korosta kokemustasi, mutta älä liioittele.

Uusimmat työpaikat

Asiakasvastuullinen kirjanpitäjä

Julkaistu 24.09.2021

Technical Specialist

Helsinki
Julkaistu 23.09.2021

Team Leader

Helsinki
Julkaistu 23.09.2021
Katso kaikki avoimet työpaikat

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Työhaastattelu

Kutsu työhaastatteluun tarkoittaa, että työnantaja on valinnut sinut usean hakijan joukosta. Tapaamalla sinut henkilökohtaisesti haastattelija saa selvän kuva siitä, kuka olet, mitä osaat ja minkälaista työpaikkaa etsit.

Työhakemuksen kirjoittaminen

Työhakemuksessa esittelet itsesi tulevalle työnantajalle. Se heijastaa persoonaasi ja täydentää CV:täsi antamalla yksityiskohtaisemman kuvan sinusta.

Suosittelut

Työnhaussa auttaa, jos voit ilmoittaa suosittelijaksi jonkun aiemman työnantajasi. Suosittelijan on oltava henkilö, joka tuntee sinut hyvin ja voi kertoa, miten olet toiminut työssäsi.